Kako mali poduzetnici mogu iskoristiti otvoreni natječaj za optimizaciju procesa nabave?

Kako mali poduzetnici mogu iskoristiti otvoreni natječaj za optimizaciju procesa nabave? 1000 667 nabavaplus


Kako mali poduzetnici mogu iskoristiti otvoreni natječaj za optimizaciju procesa nabave?

Poslovno okruženje zbog globalizacije postaje sve složenije. Poduzeća mogu svoju konkurentnost na tržištu dugoročno održati jedino ako stalno usklađuju i unaprjeđuju svoje poslovne procese.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ovaj je mjesec objavilo dva poziva na dostavu projektnih prijedloga za mala i srednja poduzeća sa svrhom poboljšanja njihove konkurentnosti i učinkovitosti.

O tome kako mali i srednji poduzetnici mogu iskoristiti ova sredstva razgovarali smo s Renatom Ivaštinović, stručnjakinjom za nabavu i digitalnu transformaciju te certificiranom voditeljicom EU projekata. S nama je podijelila korisne informacije i savjete koji vam mogu pomoći u odabiru alata za vaše poslovanje.

Prilika za mikro, mala i srednja poduzeća

Prvi poziv „WWW vaučeri za MSP-ove“, namijenjen je financiranju aktivnosti izrade i/ili unapređenja jedne ili više domena, a odnose se na poslovne web stranice, e-commerce i m-commerce.

Poduzetnici mogu dobiti sredstva od 15 do 100 tisuća kuna za izradu i unapređenje poslovnih web stranica i/ili web shopa te za neke dodatne troškove, primjerice za najam i optimizaciju domena ili izradu aplikacije za mobilnu trgovinu.

Drugim pozivom, „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)“ nastoji se snažnije potaknuti mikro, mala i srednja poduzeća na primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije.

Time se želi poboljšati optimiziranje poslovnih procesa, integracija poslovnih funkcija, učinkovita organizacija tijeka rada, interakcija s klijentima i dobavljačima te općeniti tržišni položaj poduzeća.

Mali i srednji poduzetnici imaju priliku softverski unaprijediti barem jedan poslovni proces, a on može biti iz područja strateškog planiranja, upravljanja rizicima, upravljanja ljudskim potencijalima, financija i računovodstva, upravljanja imovinom, logistike, marketinga, nabave i prodaje.

Alati postali jednostavni i prilagodljivi

Alati trebaju služiti vama, a ne vi njima. To je osobito važno za mala i srednja poduzeća koja nemaju velik broj djelatnika i raspolažu s manjim financijskim sredstvima. Ono što je dobro za jedno poduzeće ne mora funkcionirati u drugome.

Nekima su pojedina modularna rješenja dovoljna, dok drugima više odgovara složeniji i integrirani sustav. Malim i srednjim poduzećima na raspolaganju stoji velik broj softvera koji su relativno jednostavni za implementaciju i korištenje.

Pri izboru alata treba se rukovoditi svojim sadašnjim potrebama, no ne treba isključiti ni predviđanja budućeg poslovanja te razvoja tehnologije. Softversko rješenje bi trebalo biti jednostavno, razumljivo i fleksibilno, a korisnički doživljaj pozitivan. Ako korisnici novi alat doživljavaju kompliciranim, a za njegovo korištenje im treba puno vremena, vjerojatno će ga izbjegavati.

Treba voditi računa i o skalabilnosti, odnosno mogu li softveri pratiti razvoj i rast poslovanja. Primjerice, ako trenutno poslujete lokalno, hoće li softver moći podržati vaše poslovanje jednom kad izađete na globalno tržište?

Ponekad je potrebna integracija alata s drugim sustavima koje koristite u poduzeću. Razmislite koja su vam sučelja potrebna i koje dobavljače trebate uključiti, jer će to utjecati na ukupne troškove i vrijeme implementacije.

Brojne prednosti e-nabave

Danas na tržištu postoje razni softverski alati za nabavu, od onih za operativnu do onih za stratešku nabavu. Tu su jednostavni i troškovno vrlo pristupačni alati za provedbu e-tendera i e-aukcija koje možete koristiti po sistemu „plug&play“.

Zbog toga sve veći broj malih i srednjih poduzeća otkriva prednosti elektroničkih transakcijskih platformi za izradu i prijenos dokumenata unutar poduzeća te između poduzeća i dobavljača. Uz to, na raspolaganju su im izvještajni i analitički alati, alati za stratešku nabavu, za skladišno poslovanje, ERP sustavi i drugi.

Osim automatizacije i integracije funkcija unutar poduzeća, softveri danas pružaju i mogućnost povezivanja kupaca i dobavljača. E-nabava pojednostavljuje cijeli postupak nabave čineći ga učinkovitijim i transparentnijim, a poduzećima olakšava pristup širem tržištu. To je bitno za mala i srednja poduzeća koja se za svoje mjesto na tržištu moraju boriti s velikim i financijski jakim igračima.

Umrežavanjem i pristupom bazama dobavljača mali i srednji poduzetnici povećavaju svoju vidljivost, ne samo na lokalnom, nego i na globalnom tržištu. Također, mogu primijeniti benchmarking kako bi usporedbom s drugim poduzećima prilagodili svoje poslovanje.

I javna nabava je napravila veliki korak primjenom digitalnih alata za jednostavniji pristup javnim natječajima, a prijelaz na e-nabavu trebao bi omogućiti svim ponuditeljima da svoje ponude u elektroničkom obliku mogu podnositi svim javnim naručiteljima u EU. Ne zaboravimo da je 2018. godina ključna i za primjenu e-računa koji  postaje obvezan u javnoj nabavi.

Mala investicija – velika korist

Prema nekim istraživanjima, mala i srednja poduzeća nedovoljno koriste prednosti koje im pružaju prilike za uštede jer im nedostaju tehnički uvjeti, odnosno softverska rješenja. Postoje neki alati o čijoj primjeni bi mali i srednji poduzetnici mogli ozbiljnije razmisliti, jer uz manje investicije vrlo brzo mogu donijeti veliku korist. To su e-tenderi, e-aukcije i e-katalozi. Njihovom primjenom se ubrzava i standardizira postupak naručivanja i nabave, smanjuju se troškovi i povećava se vidljivost poduzeća.

Između korištenja online kataloga i sustava naručivanja postoji jasna povezanost. Katalozi sadržavaju sve bitne podatke o proizvodu za kupce i dobavljače, a upravljanje katalozima postaje sve značajnija uloga u e-nabavi. E-tendere i e-aukcije mogu koristiti organizacije nabave svih veličina, od mikro poduzetnika do velikih korporacija.

Malim i srednjim poduzećima isplati se sudjelovati na e-aukcijama i kao kupac i kao dobavljač. Primjerice, e-aukciju možete organizirati za uslugu izrade web stranice. Umjesto poziva i mailova s raznim verzijama ponuda, koristit ćete jednostavan i praktičan alat, ostvariti uštede i značajno skratiti vrijeme prikupljanja ponuda i pregovaranja.

Kao dobavljač momentalno dobivate povratnu informaciju. Ona može biti o poziciji na tržištu, o tome koliko je vaša ponuda bila konkurentna ili o (ne) dobivanju posla. Tako cijeli proces postaje puno brži i transparentniji.

Ključni su ljudi

Koje god rješenje odabrali, važno je napomenuti da nijedan alat neće riješiti vaš problem ako su vam procesi nerazumljivi i komplicirani. Implementacija alata stoga je dobra prilika i za posložiti poslovne procese.

Konačno, ključ za transformaciju poslovanja su ljudi. Edukacija i ulaganje u znanje te pozitivan stav prema promjenama osiguravaju veći uspjeh transformacije poslovanja.

Izvor: Women in Adria
Foto: Unsplash

Newsletter Nabave Plus

Pretplati se i primaj obavijesti o objavama, događanjima i pogodnostima Nabave Plus.